De Ommekeer deel 27

De Ommekeer deel 27

Met het invallen van de herfst ondergaat de polder een dramatische verandering. De vele regen verandert alles in een modderpoel. Wanneer die even stopt, zijn de landerijen en wegen bezet door trekkers en rooimachines. Dag en nacht gaat de oogst door. Spookachtig rijden de trekkers met hun felle verlichting door het land.
“Waarom rooien ze ook ’s nachts?”
“Dat komt omdat het lang geregend heeft. Wanneer er te veel water op het land staat, kunnen ze niet oogsten. Nu is het een paar dagen droog en daar profiteren ze maximaal van, want er is al weer nieuwe regen voorspeld.”

Totdat het niet regent, zijn de wegen modderig, maar wel redelijk te berijden. Bij de eerstvolgende regenbui glibberen ze over de weg naar huis.
“Ik zie nu wat je bedoelt met dat landelijk wonen ook zijn nadelen heeft.”
Af en toe kijken ze bij Bram de stier, hij belooft een topper te worden.
Op bescheiden schaal helpen ze mensen met kleine problemen. Om dit te kunnen doen, is een van de kamers in het voorhuis hiervoor ingericht. De problemen variëren van vrouwen met een aangetast zelfvertrouwen door opmerkingen als: “Zo! Die heeft vrouw heeft pas een mooi figuur,” van hun man, bij het zien van een bekend model op televisie. Ze nemen deze opmerkingen véél te serieus en komen voor hulp om ook zo’n figuur te krijgen, wat uiteraard niet mogelijk is. Door de opmerkingen van Debby en Bram dat ze er geweldig uitzien en de training en is hun zelfvertrouwen veel groter. Ze trekken zich niets aan van de opmerkingen. Ze geven ze nu commentaar terug als: ”Moet je Brad Pitt horen. Jij ziet er lekker afgetraind uit met je vette pens.”
Er zijn mensen die geen rust kennen, zoals een man en een vrouw die een baby hebben gekregen. De man komt bij ze met de klacht: “Wanneer ik bij mijn kind ben voel ik mij schuldig, want ik moet het huis verbouwen. Ben ik aan het verbouwen, dan voel ik mij schuldig omdat ik niet bij mijn kind ben. Ik heb alle reden om gelukkig te zijn, maar ik ben het nooit.”
Na drie sessies vertelt hij enthousiast: ”Ik ben, voor mijn gevoel, de hele dag bij mijn kind en de verbouwing gaat als de brandweer.”

Veel energie is gestoken in negatieve dingen, waar je niets aan hebt. Op deze eenvoudige manier, focus je op wat wel kan en niet op wat niet kan, is het commentaar van de mensen die ze helpen.  Ze krijgen steeds meer klanten met hun, kleine, problemen, tot ze een keer buiten bezig zijn.

Wil je de eerste van je vrienden zijn die dit deelt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *