De Ommekeer deel 9

De Ommekeer deel 9

De ouders van Puk besluiten zich toe te leggen op hun hobby, reizen. Ze verkopen de zaak aan Puk en Rik en vertrekken voor hun eerste trip. Zij kunnen nu helemaal vrij, hún ideeën over de zaak toepassen. Het bedrijf groeit daardoor razendsnel. De oudste broer Brian, werkt voor een bedrijf waar hij managementopleidingen geeft. De cursussen die hij geeft zijn, naar zijn idee, veel te ouderwets. Hierover heeft hij al eens gepraat met de directie, die het allemaal geen bal interesseert. De mensen komen, betalen en daarmee is het wel goed. Brian is door zijn kritische houding zijn baan kwijtgeraakt. In eerste instantie is hij teleurgesteld en kwaad. Na een maand beseft hij met hoeveel tegenzin hij daar gewerkt heeft. Rik ziet een kans, nu zijn broer werkloos is geworden. Hij stelt Brian voor om cursussen en seminars te geven op de manier waarop hij dat graag wil. Brian ziet het direct zitten. Ze brengen ieder evenveel geld in en starten een bedrijf buiten het reisbureau. Later voegen ze hier nog een afdeling aan toe in gespecialiseerde groepsreizen. Bram doet de boekhouding voor de twee bedrijven. Af en toe komt hij langs om zaken door te nemen of papieren te halen en te brengen. Het bedrijf van de broers is sponsor van de roei en zeilvereniging. Tijdens een familieoverleg maken ze afspraken dat hun sponsorschap een bepaald doel moet hebben. Jane, weet dat er in het dorp mensen zijn waarvan de kinderen graag lid willen worden van de vereniging, maar die dat niet kunnen betalen. In een speciaal potje hiervoor, storten de broers hun bijdrage. Bram heeft de directie ervan, overtuigd om hier ook aan mee te doen. Zo kunnen kansarme jongeren meedoen met wedstrijden die Jane organiseert. Drie jaar later is een van die kinderen Nederlands kampioen zeilen, wat verder resulteert in deelname aan de olympische spelen.

Jane en Bram proberen, met veel plezier, een kind te krijgen, wat na een half jaar lukt. Het is een zoon, die ze de naam geven van de op veel te jonge leeftijd overleden opa van Jane, Ab. Door de geboorte van Ab verandert Bram. Vroeger kon hij door het geluid van een pneumatische hamer heen slapen. Nu is hij direct wakker bij elk geluid dat de kleine maakt. Bram neemt drie weken verlof na de geboorte van Ab om samen met Jane de eerste moeilijke tijd door te komen. De borstvoeding wil niet lukken, ze schakelen over op flesvoeding. Om de beurt gaan ze uit bed om de kleine eten te geven en te verschonen. Het geluidsniveau van het boeren na het eten, is elke keer reden voor hilariteit. Ze geven hem alle liefde en aandacht die ze hebben en dat is veel. Hun opvoeding is consequent en met strikte grenzen die steeds meer verlegd kunnen worden. Kleine Ab weet altijd waar hij aan toe is en groeit blij en gelukkig op. De opa’s en oma’s zijn trots, ze verwennen hem net zo erg als de zonen van Joke en Brian. Jane gaat weer parttime werken en haar ouders mogen dan op hun zoon passen, wat ze met veel plezier doen. De vader van Jane heeft een gezegde over hoe hij het oppassen vindt: “Die kleine kost mij een ons energie, maar hij levert een pond op.”
Jane en Bram proberen een tweede kind te krijgen. Bram heeft hoop op een dochter, want de beroemde vaderdochter relatie lijkt hem geweldig.
Zo gaan er twee jaar voorbij waarin er tijd is voor genieten en plezier maken met de kleine, tot op een dag in augustus.

Alles voelt die zaterdag klam aan door de vochtige hitte. Die avond is het openingsfeest van de jaarlijkse, zeilweek. Het hoogtepunt van dit evenement is de meerdaagse zeilwedstrijd. Iedereen is nerveus voor de strijd. Ze proberen hun boot in een zo goed mogelijke conditie te krijgen, ook Jane en Bram. Een vriend van ze, die op het eiland De Wouden woont, belooft ze om zondag de Valk na te kijken en hem eventueel aan te passen voor de race. Door drukte op het werk en allerlei vervelende dingen om te doen, hebben ze nog geen tijd gehad de boot naar het eiland te varen.

Voor die avond is kans op onweer voorspeld. De lucht hangt vol met een statische elektriciteit, die je af en toe kippenvel bezorgt. Vanwege de onweersdreiging, haasten de laatste boten zich naar de haven, waardoor het onwezenlijk rustig is op het water. De hele familie van Bram en Jane hebben de uitnodiging aanvaard voor het feest op het eiland. Ze zijn verspreid over verschillende locaties, om nog wat laatste dingen te regelen voor ze naar het feest kunnen gaan. Ze hebben afgesproken dat ieder voor zich komt. Bram heeft beloofd om Brian op te halen bij zijn ouders in Alkmaar, want hij heeft geen vervoer. Bram en Jane zijn aan het discussiëren wanneer de boot naar het eiland moet. De eigenwijze Jane houdt vol dat het nu nog makkelijk kan, maar Bram vindt de dreiging van het onweer te groot.
“Doe het nou niet, straks gaat het onweren. Boven zee is het al donker, ik beloof je dat ik de Valk morgenvroeg wegbreng,” probeert Bram haar te overtuigen.
Ze wuift zijn bezwaren weg met de woorden: “Het duurt nog uren voor het onweer hier is, als het al hier komt. Binnen een uur ben ik in de Wouden, want ik heb de wind mee. Morgenochtend willen ze vroeg beginnen met de boot klaar te maken voor de grote wedstrijd. Op het feest zie ik je wel weer.”

Door de manier waarop Jane haar beslissing verteld, weet Bram dat verder discussiëren overbodig is. Normaal gesproken heeft ze ook gelijk, maar zijn intuïtie zegt dat de omstandigheden niet normaal zijn. Hij geeft zich over en nu is snelheid geboden. Met de auto rijden ze naar de haven.
Snel lopen ze naar de boot, waar Jane de kleine Ab hun zwemvest aandoen. De klamheid in de lucht verdwijnt, door een frisse wind. “Zie je nu wel, het onweer komt hier niet, anders was die wind er niet geweest.”
“Schiet nu maar op eigenwijs,” moppert Bram, een beetje gerustgesteld door haar opmerking.
Jane start de buitenboordmotor en vrolijk zwaaiend, varen ze de haven uit. Bram wacht tot ze buiten de dammen zijn en het zeil omhoog gaat. Tijdens de rit naar zijn broer Brian in Alkmaar is zijn gevoel van ongerustheid weer sterker.

Wil je de eerste van je vrienden zijn die dit deelt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *