Gratis een kort verhaal of een boek lezen?

Gratis een kort verhaal of een boek lezen?

Waar kan ik gratis een kort verhaal of een boek lezen?

Bij Jan van de verhalenkamer kunt u gratis een kort verhaal of een boek lezen. Ik ben Jan en ik schrijf verhalen omdat ik dat leuk vind. Ik doe dit al jaren en heb ondertussen een hele verzameling verhalen over mijn familie en mijzelf. U kunt deze korte verhalen gratis lezen op mijn zelf ingerichte website waar u zich nu bevindt.

U kunt hier gratis korte verhalen lezen, maar wat zijn eigenlijk korte verhalen?

Het zal u niet verassen dat een kort verhaal een verhaal is maar dan kort. Toch valt er wat meer te vertellen dan alleen deze constatering. Over het algemeen kun je zeggen dat ze langer zijn als een anekdote en korter als een novelle. Meestal bestaat het verhaal uit twee of drie personen.

De geschiedenis van korte verhalen

Korte verhalen bestaan als sinds jaar en dag natuurlijk maar de echte eerste korte verhalen zoals wij die nu kennen dateren uit de middeleeuwen. Men voegde toen korte verhalen samen en maakte er een zogenaamd raamvertelling van. Eind 18e eeuw ging men in Engeland korte griezel verhalen vertellen. Deze verhalen komt u niet tegen op mijn site, alhoewel dit verhaal over boodschappen doen mijzelf angst aanjaagt als ik er aan denk.
Uiteraard waagde grote schrijvers zoals Charles Dickens zich ook aan de korte verhalen. Later in de 19e eeuw ging men in andere delen van de wereld ook korte verhalen publiceren. In Amerika had je goede schrijvers maar ook in Rusland en in andere delen van de werd werd het genre een succes. Een goed voorbeeld hiervan zijn de verzamelde werken van de Gebroeders Grimm. In tegenstelling tot mijzelf verzamelde zij (korte)verhalen van andere omdat zij wel een zelfbeeld hadden dat overeenkwam met de werkelijkheid of gewoon te lui waren om het zelf te doen. Al met al leverde het een prachtige verhalenbundel op.

Korte verhalen in de moderne tijd.

Tegenwoordig worden er nog steeds korte verhalen geschreven. In Nederland hebben we natuurlijk de grote schrijvers als Mulisch en Reve die zich aan het genre gewaagd hebben. A.L Snijders die het korte verhaal nog eens heeft ingekort tot een zeer kort verhaal, afgekort zkv.
Wie radio 4 luistert ’s morgens weet als geen ander dat het bezoek en de zeer korte verhalen verteld door de zoete stem van A.L. Snijders een lust voor het oor zijn. Uiteraard kan Roald Dahl als een van de grootmeesters niet ontbreken. Zijn korte verhalenbundel zijn van zeer grote klasse.