De lift was niet eigenwijs

De lift was niet eigenwijs

In 1969 werkte ik in het magazijn, op de afdeling onderdelen voor vrachtauto’s, van de Fiatimporteur in Amsterdam. In het gebouw is een grote lift waar een fiat 500 en 600 in paste om deze op het dak van het gebouw te stallen of naar beneden te halen. De deur van de lift bestond uit twee helften. De ene helft ging bij het openen naar boven de andere naar beneden. Door een patrijspoort in de bovenste helft kon je in de lift kijken. Omdat de afdeling vrachtauto’s, op de eerste etage, naar Apeldoorn werd verplaatst moest alles verhuisd worden. De onderdelen werden in grote kisten verpakt die meer dan een ton wogen. Om ze te verplaatsen naar de begane grond was een heftruck nodig. Deze kwam samen met een ras Amsterdamse heftruckchauffeur naar boven. Grote bek, stronteigenwijs en weinig presterend dus. Hij kwam de lift uit en pakte een kist op met de heftruck. De kist wat te zwaar om met de heftruck op te tillen. Duwend en slepend over de grond bereikte hij de lift. Ik zag die een paar centimeter zakken onder het véél te zware gewicht. Nu ontstond er een discussie tussen mij en de Amsterdammer, over wat er verder moest gebeuren. Vanwege de eigenwijsheid en het idee dat alleen God meer weet dan hij was mijn poging hem te overtuigen van het feit dat alleen al die ene kist onderdelen te zwaar was voor de lift bij voorbaat al mislukt, niettemin waagde ik een poging.
“Ga met de kist naar beneden en haal hem daar met een andere heftruck eruit. Zolang de lift stilstaat kan hij wel dat extra gewicht hebben. Dan doen we dat ook met de tweede kist.”

Dat was hem veel te veel werk en wat weet een boertje uit Alkmaar daar nou van was zijn argument. Hij pakte de tweede kist met de heftruck en reed hem met truck en al de lift in. De lift zakte gevaarlijk naar beneden, maar bleef tot mijn verbazing hangen.
“Zie je wel,” klonk het arrogant uit de lift. De deur ging dicht. Ik keek door het raampje naar binnen. Hij drukte op de knop, de anders zo slome lift veranderde in een Ferrari.
De lift was tot halverwege de deur naar benden gevallen. Liftmonteurs hebben de deur open gemaakt en de onderdelen moesten met de hand stuk voor uit de kisten worden gehaald. Drie dagen zijn ze bezig geweest om de lift leeg te maken en op te krikken zodat de heftruck eruit kon. Daarna moesten alle kabels worden vervangen.
Ach ja, wat weet een boertje uit Alkmaar daar nou van.

Wil je de eerste van je vrienden zijn die dit deelt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *